lager-ehandel

Ehandel

E-handel är det korrekta namnet på handel över internet. Både inom företagsvärlden och i privatvärlden. När du köper eller säljer en produkt, eller byter en produkt, räknas detta in som e-handel. Det är dock inte bara produkter som räknas in. Tjänster och information som säljs och köps är också en del av ehandeln. De två absolut vanligaste sätten en konsument använder e-handel på är på nätaktioner eller framförallt nätbutiker. Betalning sker på olika sätt. Man kan betala med sitt kreditkort eller genom banköverföring. Men fakturor och postförskott sker också. Betalningstjänster så som Paypal är mycket använda och fortsätter användas mer och mer.

Handel online har formligen exploderat det sista årtiondet. Nu för tiden finns knappt någon affärsverksamhet som inte har en butik på nätet. Det är numera ett måste för att lyckas väl och växa som företag. Det finns också företag som sysslar enbart med närhandel. En riktig svensk jätte inom e-handel är CDON som startade med att sälja cd-skivor och liknande, men som utökat sitt utbud markant. Det senaste de börjat sälja på sin sida är nu kläder och skor. CD-skivor är nu en mindre del av omsättningen.

Det allra största, kanske mest framgångsrika och mest kända företaget som sysslar med onlinehandel är det amerikanska Amazon. Det öppnade 1995, bara tre år efter att World Wide Web över huvud taget sattes på kartan. Från att 1996 ha en omsättning på $1,6 miljoner till att 1999 ha en omsättning på $1600 miljoner klev de in och visade vägen för hur e-handel skulle skötas.

Nätaktioner är också vanliga. Den största i Sverige inom detta är Tradera, som dock numera ägs av det amerikanska Ebay. Här säljer både privatpersoner och företag produkter, tjänster och information till högstbjudande. En vara har ett visst datum och en viss tid då den går ut och den som har lagt högst bud vid den tiden köper varan. Tiden skjuts upp med några minuter vid varje bud i slutet, så att inte alla bud läggs sista sekunden.

Det finns alltid en risk för bedragare när det gäller distanshandel. Saker och ting utvecklas ständigt, precis som bedragarnas tekniker. Därför bör du alltid ha koll på att företaget du handlar av är ett seriöst företag. Tyvärr finns fortfarande risken för hackers att helt enkelt stjäla dina uppgifter. Men riskerna att drabbas är inte direkt gigantiska och de allra flesta tycker de små riskerna är värda det.

lagerehandel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *